7 misverstanden over FIRE

Over FIRE en het behalen hier van zijn heel veel mensen sceptisch. Is het wel wat voor ons? Dat is voor ons toch niet haalbaar?! Beleggen dat is me te ingewikkeld… Etc etc. Bij mensen die er niet mee bezig zijn stuit je vaak op onbegrip en ongeloof.

1. FIRE is alleen voor mensen met een hoog inkomen

Onzin, hoe veel je maandelijks kunt (en wilt) missen is volledig aan jou. Natuurlijk is het makkelijker met een hoger inkomen maar het gaat er om dat je zoveel mogelijk bespaart en leeft onder je financiële kunnen. Elke euro die je per maand bespaart in plaats van uitgeeft is er één. Daarnaast denken veel mensen dat de FI in FIRE bedoeld is om uiteindelijk te stoppen met werken, FI betekend financial independent oftewel financieel onafhankelijk zijn. Dit kan voor jou ook betekenen dat je op je 60e genoeg gespaard wilt hebben voor die droomreis die je altijd wilde maken. Het doel om te beginnen met FIRE verschilt van mens tot mens, laat je hier niet door tegenhouden en trek je eigen plan en kijk wat voor jouw situatie realistisch is!

2. FIRE is jaren op een houtje bijten en niks uitgeven

Veel mensen horen over FIRE en denken dat ze alles aan de kant moeten zetten hiervoor en tijdens de mooiste jaren van hun leven op een houtje te moeten bijten om later wat geld over te houden. Terwijl de FIRE-gedachte juist draait om consuminderen, gelukkig zijn met minder spullen. Het kopen van dure spullen / vakanties / etentjes maakt je maar even gelukkig en na een tijdje wil je weer wat anders kopen / geld uitgeven om in die behoefte te voldoen. Als je door hebt dat meer luxe eigenlijk minder luxe betekent omdat je voor al die luxe dagen / weken moet werken terwijl je die tijd ook anders had kunnen besteden heb je de FIRE gedachte te pakken… Wat als je de laatste jaren wat minder vaak uit eten was gegaan of langer in je auto’s had doorgereden ipv elke 3 jaar een nieuwe, hoeveel eerder had jij dan kunnen stoppen met werken en je tijd had kunnen besteden aan dingen die je echt leuk vind?!
Dus nee het is niet jaren op een houtje bijten, het draait om genieten van immateriële zaken en inzien dat de luxe die je nu niet nodig hebt je gevangen houdt op je werk totdat je oud en versleten bent…

3. Beleggen is ingewikkeld en kost veel tijd

Onzin, in het begin zul je even wat onderzoek moeten doen naar waarin je wilt beleggen. Maar als je eenmaal beginnen bent kost het je nog letterlijk geen uur per maand. Zoals ik beschreef in mijn Mijn dividend strategie koop ik elke eerste beursdag van de maand een vast setje ETF’s. Ik verdeel het geld wat ik heb ingelegd samen met het dividend dat ik heb ontvangen die maand over mijn favoriete ETF’s en kijk er verder niet tot weinig naar om. Het klinkt ingewikkeld maar het is niet veel ingewikkelder dan een iDeal betaling doen en bij je gekozen ETF op koop te klikken.

4. En wat als de beurs instort??

Als je belegt in goed gespreide ETF’s en niet in individuele aandelen ben je minder afhankelijk van de prestatie van een bedrijf. Gaat een bedrijf failliet in je ETF geen probleem, er zijn nog honderden / duizenden bedrijven die dat verlies opvangen, hierdoor kun je rustig slapen en maak je je niet druk over of het nou goed of slecht gaat op de beurs.

Maar een wereldweide beurskrach zoals in 2008 dan? Natuurlijk merk je dat op de korte termijn, maar je belegt voor de lange termijn. Op de lange termijn herstellen beurzen zich altijd weer en groeien (historisch gezien, laatste 100 jaar) gemiddeld zelfs 7% per jaar inclusief alle crashes meegerekend! Daarnaast doe ik (in Mijn dividend strategie) aan DCA (dollar cost average) waarbij ik elke maand dezelfde ETF’s koop, dus tijdens of vlak na een crash zijn ETF’s mooi goedkoop en maak je bij herstel je korte-termijn verlies dubbel en dwars goed! Je koop je ETF’s dan feite met hoge korting, dat is mooi meegenomen.

5. Je hebt miljoenen nodig om te kunnen stoppen met werken

Als ik iemand vraag “Hoeveel geld denk je te moeten hebben om te kunnen stoppen met werken?!” hoor ik vaak “Sowieso een paar miljoen…”. Dat is gelukkig verre van waar, veel mensen kijken met grote verbazing als ik uitleg hoe met hoe weinig geld je net zoveel aan dividend ontvangt als dat je jaarlijks gebruikt en dus financieel onafhankelijk bent en zou kunnen stoppen met werken (als je dat zou willen). Om financieel onafhankelijk te worden moet je 25x de hoeveelheid geld wat je jaarlijks gebruikt hebben belegd, we gaan uit van een rendement van 4% per jaar (meestal ligt dit veel hoger). Zo krijg je met 25x je jaarlijkse uitgaven net zoveel dividend als je uitgeeft en kun je in theorie oneindig leven van je investeringen.

Stel je bent elk jaar € 30.000,- nodig om van te leven, € 30.000 x 25 = € 750.000,-. Als je dit bedrag belegt hebt kun je dus leven van je beleggingen. Natuurlijk is € 750.000,- en boel geld maar zeker niet onmogelijk en bij lange na niet die aantal miljoenen wat een gemiddeld iemand verwacht. Zie ook Bereken je fire nummer.

6. Waarom zou ik eerder stoppen met werken, dat wil ik helemaal niet. Fire is dus niks voor mij…

Zoals eerder aangegeven is het stoppen met werken niet het doel op zich, het is het bereiken van financiële onafhankelijkheid en de mogelijkheid om te kunnen stoppen met werken als je dat zou willen. Sterker nog veel mensen die FIRE bereiken blijven lekker werken maar weten dat ze ten alle tijden hun werk vaarwel kunnen zeggen zonder hier financiële hinder van te ondervinden.

7. Fire voor een jong gezin met kinderen is onhaalbaar

Ook een fabel, hoewel het behalen van FIRE misschien niet voor iedereen mogelijk is is de FIRE gedachte, het flink besparen en zo veel mogelijk investeren voor iedereen mogelijk. Ongeacht je situatie of inkomen. Het gaat er om dat je realistische doelen stelt. Doet wat waar jij gelukkig van word, ga bijvoorbeeld eens wat vaker gezellig een stukje wandelen of een middagje naar de speeltuin in plaats van 3 keer per jaar naar een pretpark. Geluk zit niet in hoeveel geld je uitgeeft al kunnen mensen die nog niet met FIRE bezig zijn zich daar misschien weinig bij voorstellen.

Fire boekentips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Besparen

Vorige artikel

Fire top 10 oefening