Rendement in 2021

Het jaar 2021 zit er weer op. Een jaar waarin alles duurder werd met een inflatie ruim boven de 5%. Energie, huizen, boodschappen, brandstof, het werd allemaal fors duurder. Gelukkig was dat niet het enige wat enorm snel steeg, aan de andere kant stegen aandelen, crypto en vele andere bezittingen ook in waarde. Maar is het genoeg om deze inflatie voor te blijven? Tijd om hier in te duiken.

Crypto’s

Hoewel we in 2021 niet de bull run zagen waar iedereen op hoopte was het toch super een goed jaar voor crypto in het algemeen. Naast vele tegenslagen zoals de chinese crypto-ban, Tesla die stopt Bitcoin te accepteren en de Omikron dip waren er ook veel posititeve berichten als: Coinbase gaat naar de beurs, Paypal geeft klanten de mogelijkheid om in crypto te betalen en El Salvador accepteert Bitcoin als wettig betaalmiddel… Kortom een jaar met veel ups en downs. Vooral aan het eind van het jaar was er veel daling / zijwaartse beweging te zien waardoor het voor sommigen niet voelt als een erg positief jaar maar toch is Bitcoin maarliefst 80% gestegen in 2021. Daarnaast deden crypto’s als Shiba Inu en metaverse projecten het erg goed. Persoonlijk was mijn grootste winnaar Safemoon waarmee ik 734,58% in slechts 3 weken tijd realiseerde.

Zonnepanelen

Door de winst op Safemoon heb ik dit jaar ook besloten zonnepanelen te nemen. Ik heb de panelen aangeschaft in mei en hebben dus enkel de laatste helft van het jaar geld opgebracht. De kosten van de installatie was €5900,- excl BTW (BTW krijg je terug bij aanschaf van zonnepanelen vandaar dat ik hier excl btw reken). In totaal hebben de panelen nu €570,- opgeleverd, een rendement van bijna 10% en dat in slechts een half jaar tijd. Doordat ik het heb gekocht van mijn winst op Safemoon heb ik ze dus eigenlijk inmiddels al weer terug verdiend. Erg benieuwd wat de panelen het komende jaar in een vol jaar gaan opbrengen…

Aandelen en ETF’s

De waarde van mijn dividend aandelen / ETF’s zijn dit jaar ook fors gestegen. Vorig jaar was mijn gemiddelde rendement op mijn aandelen / ETF’s maar liefst 9,42%. Dit was erg hoog en ver boven de gemiddelde stijging in een jaar maar verbleekt bij het rendement van dit jaar. Mijn aandelen en ETF’s zijn dit jaar namelijk 27,63% gestegen (enkel groei, ontvangen dividend is hier niet in meegerekend). Een bizarre stijging, ver boven gemiddeld wat waarschijnlijk niet erg lang stand zal houden.

Al met al een mooi jaar met een super rendement. Ook in 2022 ga ik ongeacht wat de markt gaat doen door met het maandelijks bijkopen van dividend aandelen / ETF’s, en als er zich mooie kansen voordoen op de crypto markt zal ik die ook zeker niet links laten liggen. Maar of we de komende jaren weer zo’n hoog rendement kunnen realiseren vraag ik me sterk af, we gaan het zien!

Fire boekentips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Crypto

Vorige artikel

Squid game crypto