Beleggen via Lightyear

Wij beleggen al een aantal jaren via een beleggersrekening bij DeGiro en de ING. De laatste tijd hoorde ik veel over Lightyear, een relatief nieuwe broker die weinig tot geen kosten rekent voor het kopen van aandelen en ETF’s. Ik heb er een account aangemaakt om de broker en app te proberen, in deze blog deel ik mijn ervaringen met Lightyear.

Hoe veilig is beleggen via Lightyear?

Allereerst het (naar mijn idee) belangrijkste aspect van een broker, hoe veilig is je geld bij Lightyear?!
Lightyear Europe is gevestigd in Estonia en is opgericht in 2020. De broker is geautoriseerd en gereguleerd in het Verenigd Koninkrijk en Estland. Bij Lightyear zijn (op moment van schrijven) Amerikaanse aandelen beschermd (SIPC) tot een bedrag van $500.000. Niet-Amerikaanse investeringen en contant geld zijn beschermd tot een bedrag van €20.000.

Lage kosten

De lage kosten is de voornaamste reden waarom ik Lightyear wilde uitproberen. Bij Lightyear zij de kosten op moment van schrijven als volgt:

  • Aankoop ETF’s: GRATIS
  • Aankoop EU aandelen: €1 per order
  • Aankoop Amerikaanse aandelen: 0,1% tot een maximum van $1
  • Omwisselen naar andere valuta: 0,35%

En that’s it! Ze hanteren geen bewaarkosten / opnamekosten e.d. Dus als voorbeeld stel ik wil voor $5000 aandelen Tesla kopen betaal ik hiervoor bij Lightyear slechts $1, het enige wat daar bij komt indien nodig is de 0,35% omwisselkosten om je euro’s om te zetten naar dollars om een Amerikaans aandeel als Tesla te kopen.

Koop ik met euro’s een ETF als bijvoorbeeld VWCE zijn mijn kosten €0,-. Dit maakt Lightyear stukken goedkoper als DeGiro en ING in mijn geval.

Aanbod van ETF’s en (fractionele) aandelen

Lightyear heeft een uitgebreid aanbod van veel grote bekende ETF’s en aandelen. Aandelen zijn in de meeste gevallen ook nog eens fractioneel te kopen. Zelf beleg ik veel in REITs en ook deze worden aangeboden via Lightyear, ik zie er niet alle bedrijven terug die ik bijvoorbeeld bij DeGiro vind maar daarentegen biedt Lightyear een aantal die DeGiro / ING niet bieden. Echter is het aanbod op bijvoorbeeld DeGiro op dit moment veel uitgebreider maar voor de meeste beleggers zal het aanbod op Lightyear ruim voldoende zijn. Daarnaast bieden ze in de app de mogelijkheid om een product wat je mist aan te vragen zodat ze deze kunnen toevoegen.

Mobiele app / web interface

Lightyear heeft zowel een mobiele app als een web interface. Beide zijn redelijk overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. Voor het kopen van een product heeft Lightyear 3 type orders beschikbaar, market / limit en repeat order. Met die laatste kan een order automatisch dagelijks / wekelijks of maandelijks worden herhaald. Dit laatste is een optie die mij erg handig lijkt en bij veel brokers ontbreekt. Het invoeren van een order is super eenvoudig en snel vooral vergeleken bij de andere brokers die ik gebruik.

Sparen met hoge rentes

Als Europese gebruiker heb je bij Lightyear direct na het openen van een account 3 valutarekeningen tot je beschikking (Euro, dollar en engelse ponden). Op deze rekeningen biedt Lightyear een hoge rente, welke direct is gekoppeld aan de basisrente minus een kleine fee. Voor de Euro is deze gekoppeld aan de ECB rente – 0,75% fees. Op moment van schrijven is de ECB rente 4% en ontvang je dus 3,25% rente op je euro’s.
Voor dollars is dit gekoppeld aan de rente die de FED heeft vastgesteld -0,75% fees. Op moment van schrijven is die 5,25% waardoor je 4,5% rente ontvangt op je dollars.

Deze rente word elke eerste van de maand uitbetaald waarvan je een pushnotificatie ontvangt. En er word duidelijk getoond hoeveel rente je hebt ontvangen en hoeveel er voor deze maand klaar staat om uit te betalen. Al met al erg nette rentepercentages voor geld dat direct vrij beschikbaar is!

Conclusie

Al met al ben ik zeer tevreden met Lightyear, ze rekenen zo goed als geen kosten, het geld lijkt goed verzekerd / beschermd, de app werkt fantastisch en je krijgt ook nog eens een hoge rente op het geld wat niet geïnvesteerd is.

Wil je Lightyear zelf uitproberen? Meld je aan via deze link en krijg €10 gratis tegoed…