Hoe het begon

Tijdens corona kwamen we net als iedereen thuis te zitten, geld uitgeven werd bijna onmogelijk gemaakt omdat je nergens heen kon. Ik begon financiële YouTube-kanalen te kijken en boeken over het FIRE te lezen, dit gaf ons het inzicht dat dit voor iedereen bereikbaar is, ongeacht de hoogte van het inkomen en we hebben besloten te beginnen met beleggen met het doel FIRE (Financial independence retire early) na te streven zodat we niet langer afhankelijk zijn van inkomen uit werk.

In plaats van dure etentjes en kopen van leuke onzinnige dingen (wat tijdens corona ineens niet meer kon) begonnen we dit geld te gebruiken voor onze beleggingen / investeringen en zo begon voor ons het nastreven van FIRE.

Onze strategie

De traditionele manier van FIRE die we ook veel op internet en in boeken tegen kwamen draait voornamelijk om in de beginjaren zo veel mogelijk groei van het kapitaal te realiseren om dit vervolgens als FIR bereikt is in kleine gedeelten (4% per jaar) te verkopen om daar vervolgens van te leven. Zelf hebben we een iets hoger doel gesteld, in plaats van jaarlijks 4% verkopen willen wij gaan leven van ons dividend zodat we nooit een aandeel hoeven te verkopen en onze kinderen later een behoorlijke aandelenportefeuille zullen erven.

Om dit te realiseren hebben we besloten ons voornamelijk te richten om hoog-dividend aandelen en ETF’s om zo voldoende cashflow te realiseren. Belasting technisch gezien is dit misschien niet de meest efficiënte manier aangezien je bij elke dividenduitkering belasting betaald. In europa is het in de meeste landen voordeliger accumulerende ETF’s te kopen, toch hebben wij bewust voor uitkerende hoog dividend beleggingen gekozen. Zo hebben we elke maand een inkomend bedrag wat we naar eigen keuze weer kunnen herinvesteren en zorgt het voor een extra motivator in tijden dat de beurs daalt aangezien dan het dividendrendement stijgt en we nog steeds ons dividend blijven ontvangen.

Dividendbeleggen

Om voldoende spreiding te realiseren zijn we begonnen te beleggen in gespreide ETF’s. En dan met name hoog dividend ETF’s. Dit zijn ETF’s die bekend staat om een hoog consistent (en bij voorkeur over tijd stijgend) dividend uit te keren. Een ander voordeel van ETF’s is dat deze zorgen voor overzicht in je portefeuille. Die paar ETF’s staan namelijk gelijk aan honderden / duizenden aandelen. Inmiddels hebben we naast de ETF’s ook een aantal REITs in onze portefeuille.

Zodra ons inkomen gestort word zetten we een bedrag om te beleggen op zij. Zo zorgen we ervoor dat het beleggen prio krijgt boven alle andere uitgaven en passen we onze uitgaven hierop aan in plaats van eerst alles uitgeven en het restant wat eventueel nog overblijft te beleggen.

Dit bedrag vullen we elke maand aan met het dividend wat we die maand hebben ontvangen. Van dit gezamenlijke bedrag kopen we maandelijks onze ETF’s en REITs. Een groot voordeel van deze methode (DCA, Dollar Cost Average) is dat we geregeld kopen en zo minder last hebben van koers-schommelingen. Je koopt immers elke maand ongeacht de prijs van het aandeel. Stijgen de koersen, top! Onze beleggingen zijn hierdoor meer waard geworden. Dalen de koersen, eigenlijk nog beter… Aangezien het dividend gelijk is gebleven stijgt het dividendrendement t.o.v. de koers en kopen we deze maand ook nog eens extra aandelen met korting!

Dividend-sneeuwbal methode

Aangezien we met deze methode al ons dividend herbeleggen ontstaat een zogenaamde dividend-sneeuwbal. Het dividend wat we ontvangen zetten we weer om in extra aandelen wat weer extra dividend oplevert enz, enz… Deze methode begint heel langzaam, in het begin is dit heel demotiverend maar nu we een tijdje bezig zijn beginnen we hier elke maand een groter effect van te zien.

REITs vs fysiek vastgoed

REITs zijn aandelen die vastgoed kopen en huurinkomsten middels dividend uitkeren, we hebben bewust gekozen om te investeren in REITs in plaats van fysiek vastgoed. De nieuwe belastingregels maken fysiek vastgoed een veel minder interessante belegging in Nederland en de REITs geven ons vooral rust, we beleggen wel in vastgoed (met alle bijkomende voordelen als waardestijging, huurverhogingen etc) maar hebben geen lastige / niet betalende huurders of lekkende kranen die we moeten repareren. Vooralsnog blijven we ver van fysiek vastgoed maar zeg nooit nooit… Als zich een mooie kans voordoet zullen we dat natuurlijk overwegen maar alle ‘koopkansjes’ die we tot nu toe gezien hebben wegen voor ons nog niet op tegen het rendement / gemak van beleggen in REITs.

Crypto

Naast onze aandelen hebben we een deel van ons geld in crypto zitten. Eerder kocht ik nog wel eens wat experimentele onbekende altcoins met hoog risk / reward gehalte. Tegenwoorden is dit een mix van enkel Bitcoin en Ethereum wat ik koop via Bitvavo. Qua risicospreiding heb ik voor mezelf de regel dat onze crypto niet meer dan 10% mag zijn t.o.v. de dividendaandelen. Ik koop altijd pas weer crypto als deze onder die 10% gezakt is. Soms stijgt de crypto zo snel dat het een tijdje boven de 10% zit, dan leg ik die maanden enkel in op onze dividendportefeuille. Zo blijft het mooi in die verhouding…

Hypotheek versneld aflossen

Sinds kort zijn we ook begonnen onze hypotheek versneld af te lossen met dezelfde sneeuwbal-methode. We hebben een fors bedrag afgelost op onze hypotheek. Dit zorgde voor een maandelijkse besparing van circa €40,-. Nu leggen we elke maand een vast bedrag extra in met daarbovenop die €40,- die we bespaard hebben met onze eerste storting. Dit levert nu elke maand een besparing van circa €1,50 extra op. De maand erop hebben we dat verschil weer ingelegd, dus onze vaste extra inleg plus €41,50. De maand erop lossen we de extra inleg + €43,- af. Net als bij de dividendsneeuwbal begint dit heel langzaam maar we zien nu elke maand onze aflossing sneller stijgen terwijl de maandelijkse extra inleg gelijk blijft waardoor de vaste verplichtte inleg voor de hypotheek elke maand daalt. Dit zorgt tevens voor een stukje extra rust in ons FIRE-plan, mocht er in financieel opzicht iets onvoorziens plaatsvinden heeft de hypotheek een minder forse impact als voorheen.

Eerder stoppen met werken

FIRE staat voor Financial independence retire early, de RE gaat dus over vervroegd met pensioen kunnen door beleggen / besparen. Hoewel de gedachte lekker is is dit voor ons niet perse een doel op zich. We hebben beide een leuke baan maar de gedachte dat we hier straks minder / niet meer afhankelijk van zijn is erg fijn en geeft erg veel rust wetende dat een deel van ons inkomen nu al vervangen kan worden door dividend-inkomsten als het zou moeten…

Hoe staat het er nu voor

We zijn begonnen te beleggen sinds juni 2020, net nadat de grote corona-crash op de beurs plaatsvond. Sinds die tijd hebben al een behoorlijk vermogen opgebouwd en ontvangen we maandelijks een dividend waarmee we de helft van onze hypotheekkosten al kunnen dekken als we dat zouden willen. Ook is in de grafieken al duidelijk het rente op rente effect van het herbelegde dividend te herkennen. Elk jaar is de dividenduitkering weer hoger dan de voorgaande jaren.

Onze hypotheek is nu door het extra inleggen al een stuk lager als toen we begonnen, mede door de forse eenmalige inleg maar ook zeker door het extra inleggen en het toegepaste sneeuwbal effect.

Al met al was starten met nastreven van FIRE één van de beste keuzes die we ooit gemaakt hebben. Het begint er traag en demotiverend maar daar moet je even door heen bijten. Nu de effecten en het nut van FIRE voor ons steeds tastbaarder / zichtbaarder wordt werkt dit heel verslavend, het is gewoon een soort van hobby / sport geworden… Wij kunnen het iedereen in ieder geval van harte aanbevelen!