Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn waardepapieren waarmee je als belegger een stukje van een bedrijf in bezit krijgt. Naast dat je hiermee voor een klein stukje mede-eigenaar van een bedrijf bent en deel je mee in toekomstige winsten en verliezen van dit bedrijf, deze winst kan een bedrijf uitkeren aan jou als aandeelhouder in de vorm van dividend. Let wel, KAN uitkeren. Lang niet alle aandelen betalen dividend en als een bedrijf dividend uitkeert is dat niet gegarandeerd. Een bedrijf mag namelijk ten alle tijden besluiten geen of minder dividend te betalen. De meeste bedrijven die dividend uitkeren doen dit eens per kwartaal, dividend word normaliter uitgekeerd als geld op je beleggingsrekening. Bij sommige brokers (bijvoorbeeld ING) heb je ook de mogelijkheid om dit in nieuwe aandelen te laten uitkeren waarbij de broker automatisch van het dividend nieuwe aandelen aanschaft.

Naast dividend heb je met een aandeel ook stemrecht, als mede-eigenaar van het bedrijf kun je met dit stemrecht meebeslissen over het bedrijf in aandeelhoudersvergaderingen.

Waar en hoe koop ik een aandeel?

Aandelen worden verhandeld op de beurs. Aandelen worden op verschillende beursen verhandeld, zo vind je het aandeel KPN uit de nederlandse AEX bijvoorbeeld genoteerd bij Euronext. Om een aandeel te kunnen kopen heb je een beleggersrekening nodig bij een bank of broker. Dit kan bij één van de grote banken in nederland (Bijvoorbeeld Rabobank of ING) of via een broker (Bijvoorbeeld DeGiro of Binckbank). Na het aanmaken van een beleggersrekening kun je geld storten en hiermee aandelen aankopen. In de meeste gevallen vraagt een bank of broker vooraf aan te geven hoeveel risico je wilt nemen en zul je mogelijk een paar kennistoetsen moeten afleggen. Dit doet de bank / broker om je gewenste risico en ervaring in te kunnen schatten om je te waarschuwen bij aankopen of zelf voorkomen dat je aankopen doet waar je te veel risico loopt.

De voor- en nadelen van aandelen

Met de huidige lage rentestanden heeft sparen geen nut. Sterker nog, door inflatie kost sparen je zelfs geld. Dit klinkt misschien vreemd maar de inflatie is hoger dan de rente die je krijgt op spaargeld. De inflatie is gemiddeld zo’n 2 a 3% per jaar, dit betekend dat het geld wat je bezit elk jaar ongeveer 2 tot 3% minder waard word. En met een rente rond de 0% kost sparen je dus elk jaar ongeveer 2-3%. Met aandelen kun je dit effect te niet doen of zelfs meer verdienen. Gemiddeld gezien stijgen aandelen namelijk ongeveer 6% per jaar. Dit is inclusief jaren van recessie! Dit is voor veel mensen de reden om hun geld liever te parkeren in aandelen dan op een spaarrekening.

Het bezitten van aandelen brengt risico met zich mee, zo is er bijvoorbeeld het risico dat de koers daalt. Beleggen in aandelen van één bedrijf vergroot dat risico, daarom is het verstandig aandelen van meerdere bedrijven te kopen in verschillende bedrijfstakken om zo dit risico te spreiden. Een andere manier om te zorgen voor meer spreiding is in plaats van aandelen ETF’s te kopen. Bij een ETF koop je een soort mandje met aandelen en heb je in één keer een veel grotere spreiding dan bij aandelen. Zie ook: Wat is een ETF?

Beleggen boekentips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FIRE

Vorige artikel

Mijn dividend strategie
Beleggen

Volgende artikel

Mijn favoriete dividend ETF’s