Wat is een ETF?

In deze blog bekijken wat een ETF is, wat de voordelen zijn van ETF’s t.o.v. losse aandelen en hoe kun jij dit gebruiken in jouw portfolio?

De afkorting ETF staat voor Exchange-traded fund en word ook wel een indextracker of tracker genoemd. Dit is een passief beheerd beleggingsfonds dat op een beurs verhandeld word. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Eigenlijk kun je zeggen dat een ETF een mandje aandelen is.

Er zijn veel verschillende soorten ETF’s, zo kun je bijvoorbeeld een ETF kopen die de hele AEX volgt of een ETF die enkel een specifieke sector volgt of ETF’s die de gehele wereldeconomie volgen. Dit is ook direct het grote voordeel van een ETF, het zorgt voor een directe spreiding van je portfolio. Koop je een ETF die de AEX volgt koop je dus met 1 ETF een stukje aandeel van alle 25 bedrijven die in de AEX zitten. En spreiding is enorm belangrijk om een zo laag mogelijk risico te lopen met je portefeuille. Zou 1 van die 25 bedrijven failliet gaan of ineens slecht nieuws brengen waardoor de koers van dat aandeel enorm keldert zijn er nog 24 andere bedrijven om die klap op te vangen terwijl als je een aandeel had van toevallig dat ene bedrijf je aandelen ineens veel minder of zelf waardeloos zijn.

Naast de enorme spreiding zijn ETF’s ook nog eens heel goedkoop. Voor een gemiddelde ETF betaal je tussen de 0,2 en 0,5% kosten per jaar. Let wel dit is naast eventuele kosten die je bij je broker in rekening brengt voor de aankoop. Online broker DEGIRO heeft zelfs een kernselectie (een lijst met veel verhandelde populaire ETF’s) die eens per maand zonder aanschafkosten van DEGIRO aangekocht kunnen worden!

ETF’s kunnen ook net als hun onderliggende aandelen dividend uitkeren. Ik zeg hier bewust kunnen want niet elke ETF betaald dividend uit. Let dus altijd goed op bij het kopen van een ETF of dit het geval is. Dit staat altijd in de financiële bijsluiter van de ETF vermeld. Er zijn 2 varianten, hieronder ligt ik die verder toe.

Accumulerende en distribuerende ETF’S

Een accumulerende ETF keert geen dividend uit. De waarde van het dividend keert hierbij terug in de ETF. Het voordeel hiervan is dat je geen kosten maakt bij het herinvesteren in je ETF, een nadeel is dat je geen dividend ontvangt wat je ook aan andere zaken dan beleggen zou kunnen besteden.

Een distribuerende ETF keert dividend als cash uit. Dit gebeurd bij de meeste ETF’s per kwartaal maar er zijn ook ETF’s die dividend bijvoorbeeld maandelijks uitkeren. Ook dit staat vermeld in de financiële bijsluiter. De hoogte van het dividend kan ook per keer verschillen. Een site die ik vaak gebruik om te kijken wat een bepaalde ETF in het verleden aan dividend heeft uitgekeerd is JustETF.com.

Fysieke / synthetische ETF’s

Naast wel of geen dividend uitkeren is er nog een belangrijk onderscheid tussen ETF’s namelijk of het een fysieke of synthetische ETF is. Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld maar dat valt reuze mee.

Een fysieke ETF is een ETF die ook daadwerkelijk de aandelen in de ETF door de fondsbeheerder aangehouden worden. Dit brengt uiteraard de nodige kosten met zich mee aangezien hier fondsmanagers actief mee bezig zijn en er transactiekosten e.d. gemaakt worden. Daarentegen heeft een fysieke ETF hierdoor ook minder risico en is dit de meest gekozen soort.

Een synthetische ETF gebruikt derivaten om een index te volgen. Dit zorgt er weliswaar voor dat er minder kosten gemaakt hoeven te worden maar brengt door het niet fysiek houden van de aandelen ook meer risico met zich mee.

Waarom ik ETF’s heb

Het grootste deel van mijn eigen portefeuille bestaat ook uit ETF’s. De lage kosten en hoge spreiding zijn voor mij de belangrijkste voordelen. Daarnaast heb ik hierdoor een erg overzichtelijke portefeuille aangezien ik maar een paar ETF’s heb in plaats van honderden lossen aandelen om dezelfde spreiding te krijgen.

Het hebben van ETF’s geeft me persoonlijk ook rust. Niet alleen doordat ik weet dat mijn portefeuille goed is gespreid maar ook dat er een fondsbeheerder boven zit die voor mij aanpassingen kan doorvoeren aan de ETF zonder dat ik daar zelf naar om hoef te kijken. Zo heb ik bijvoorbeeld een aantal hoge dividend ETF’s, dat zijn ETF’s die bedrijven volgt die een hoog dividend op constante basis uitkeren. Bepaald een bedrijf geen of minder dividend uit te keren kan deze uit de ETF worden gehaald en vervangen worden met een ander aandeel dat wel consistent dividend uitkeert.

Al met al is naar mijn idee een ETF een geweldig product wat een goede toevoeging aan je portefeuille kan zijn!

Beleggen boekentips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FIRE

Vorige artikel

Bereken je FIRE nummer
Beleggen

Volgende artikel

Wat zijn REITs?