Bereken je FIRE nummer

Op deze site hebben we het over financieel onafhankelijk zijn, maar wanneer ben je dat? In deze blog alles over hoe je kunt berekenen wanneer je in jouw geval financieel onafhankelijk bent.

FIRE staat voor Financial independence, retire early. Of te wel financieel onafhankelijk, vervroegd pensioen. Nu zijn dit eigenlijk 2 verschillende dingen en ook niet iedereen die FI (financiële onafhankelijkheid) nastreeft is van plan daadwerkelijk vervroegd met pensioen te gaan. Maar het zou op dat moment kunnen als je zou willen…

Het bedrag wat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn noemen we ook wel het FIRE nummer. Om dit te kunnen berekenen is het dus noodzakelijk dat je weet hoeveel geld je elk jaar nodig bent om te kunnen leven, om financieel onafhankelijk te zijn zal er dus minimaal zo veel geld binnen moeten komen om van te kunnen leven. Om dit te kunnen berekenen gaan we uit van de 4% regel. Deze regel houdt in dat je 4% van je inkomen probleemloos kunt gebruiken zonder dat je inkomen minder waard hoeft te worden en zelfs zou kunnen groeien.

Deze 4% regel is gebaseerd op het feit dat je geld op de beurs historisch gezien elk jaar 7% groeit. Dit is dus inclusief jaren van crisis / depressies! Zou je van 4% van je inkomen leven groeit je vermogen elk jaar dus nog steeds…

Om je FIRE nummer te berekenen neem je het bedrag wat je jaarlijks nodig bent aan geld en vermenigvuldig dat met 25. 4% van dat bedrag is namelijk weer exact de hoeveelheid geld wat je jaarlijks gebruikt. Dus stel per jaar ben je € 30.000,- nodig, dan is je FIRE nummer 25 x 30.000 = € 750.000,-. Als je dat bedrag hebt geïnvesteerd kun je zorgeloos elk jaar 4% gebruiken en nog steeds je vermogen zien groeien.

Fire boekentips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beleggen

Volgende artikel

Wat is een ETF?