Dividendrendement gedaald door stijgende koers

Toen ik ben begonnen met mijn dividend strategie heb ik voor alle ETF’s / aandelen het dividendrendement uitgerekend. Echter heb ik sinds die tijd elke maand braaf ETF’s en aandelen bijgekocht maar eigenlijk nooit weer omgekeken naar het dividendrendement. Nu 2022 net is begonnen en ik de waarde van alle ETF’s en aandelen met het daarbij horende dividend goed op een rij heb gezet is het tijd het dividendrendement opnieuw te berekenen…

Beleggen boekentips!

Hoe bereken ik mijn dividendrendement

Het dividendrendement is eenvoudig te berekenen door te kijken welk percentage het jaarlijks ontvangen dividend is ten opzichte van de huidige koers. Onderstaand een overzicht van alle reits en ETF’s die ik bezit momenteel met het nieuwe bijbehorende dividendrendement.

VanEck Global Real Estate ETF

Zoals je ziet hebben de meeste posities een dividendrendement van minimaal 3% of hoger. De ETF met veruit het laagste dividendrendement is de VanEck Global Real Estate ETF. En laat die ETF nou net mijn grootste positie zijn. Toen ik begon met beleggen schommelde de koers van deze ETF rond de € 33,-. Het jaarlijkse dividend was toen €1,50. Op dat moment dus een net dividendrendement van maar liefst 4,55%!

Sindsdien is de koers van de ETF flink gestegen (op moment van schrijven €45,44) en is het jaarlijkse dividend gedaald tot €0,83. Een hogere koers en een lager jaarlijks dividend betekend dus per saldo een veel lager dividendrendement. In dit geval van 4,55% naar 1,82%.

Zoals gezegd was dit ook nog eens mijn grootste positie dus tijd om af te bouwen. Ik heb begin deze maand ongeveer 1/3 van mijn bezit in deze ETF verkocht. De gemiddelde aankoopkoers zat voor mij op €34,-, dit betekende bij verkoop rond €45,- een waardestijging van 32,35%! Het geld wat door de verkoop vrij kwam heb ik ondergebracht bij ETF’s en reits die een hoger dividendrendement hadden. Dit zorgde niet alleen direct voor een hogere dividend uitkering de komende tijd maar hiermee heb ik ook direct de waardeverdeling tussen de posities meer in balans kunnen brengen.

Dividendrendement berekenen in Google Sheets

Zoals je in de bovenstaande screenshot kunt zien heb ik (om te voorkomen dat ik het dividendrendement weer lange tijd niet uitreken) hier een Google sheets voor opgezet. Hierin heb ik alle posities vermeld en door handige functies als =GOOGLEFINANCE wordt hierin automatisch de huidige koers in bijgewerkt. Zo hoef ik alleen de aantallen bij te werken van de ETF’s en aandelen die ik in bezit heb en het jaarlijkse dividend in te voeren waarna de sheet automatisch het dividendrendement voor me uitrekent. Zo zie ik elke maand of het een goed idee is aanpassingen in mijn portefeuille te maken.

Fire boekentips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beleggen

Vorige artikel

Rendement in 2021
Overig

Volgende artikel

Jubelton wordt jubel-kwartje