Short gaan op aandelen, wat is dat precies?

Short gaan op aandelen is een strategie waarbij een belegger speculeert op een daling van de aandelenkoers van een bepaald bedrijf. Het idee is om aandelen te verkopen die de belegger niet bezit, in de hoop ze later terug te kopen tegen een lagere prijs en zo winst te maken.

Hoe werkt short gaan?

Stel dat een belegger denkt dat de aandelenkoers van bedrijf XYZ gaat dalen. De belegger zou dan aandelen van XYZ verkopen die hij niet bezit, door deze te lenen van een broker. De belegger verkoopt deze aandelen vervolgens op de markt, in de hoop ze later terug te kopen tegen een lagere prijs. Wanneer de aandelenkoers van XYZ inderdaad daalt, kan de belegger de aandelen terugkopen tegen de lagere prijs en ze teruggeven aan de broker, waardoor hij winst maakt. Als de aandelenkoers van XYZ echter stijgt, zal de belegger geld verliezen.

Waarom short gaan?

Short gaan op aandelen kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die geloven dat een bepaald bedrijf overgewaardeerd is en dat de aandelenkoers op korte termijn zal dalen. Door short te gaan, kunnen ze profiteren van deze verwachte daling en geld verdienen, zelfs als de bredere markt stijgt.

Short gaan op aandelen kan ook nuttig zijn voor beleggers die hun portefeuille willen beschermen tegen dalende markten. Wanneer de markt in het algemeen daalt, kunnen beleggers short gaan op aandelen die gevoelig zijn voor dalingen, waardoor ze de waarde van hun portefeuille kunnen beschermen of zelfs winst kunnen maken tijdens een bear market.

Wat zijn de risico’s?

Short gaan op aandelen is niet zonder risico’s. Als de aandelenkoers van het betreffende bedrijf stijgt in plaats van daalt, kan de belegger enorme verliezen lijden. Er is geen limiet aan hoe hoog de aandelenkoers kan stijgen, dus het theoretische verliespotentieel bij short gaan is onbeperkt.

Een ander risico van short gaan is dat de belegger te maken kan krijgen met een margin call. Wanneer de aandelenkoers stijgt in plaats van daalt, kan de broker de belegger vragen om extra contant geld of effecten te storten als onderpand voor de geleende aandelen. Als de belegger niet aan deze eis kan voldoen, kan de broker de positie van de belegger sluiten, waardoor hij geld verliest.

Conclusie

Short gaan op aandelen kan een krachtige strategie zijn voor beleggers die op de hoogte zijn van de risico’s en de potentiële beloningen begrijpen. Beleggers moeten zich echter bewust zijn van de risico’s en ervoor zorgen dat ze voldoende onderzoek hebben gedaan voordat ze besluiten short te gaan op aandelen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat short gaan op aandelen geen strategie is voor beginnende beleggers en alleen geschikt is voor ervaren beleggers die weten wat ze doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beleggen

Volgende artikel

Beleggen via Lightyear