Jubelton wordt jubel-kwartje

De eenmalige belastingvrije schenking van € 106.671 oftewel de “Jubelton” die we nu kunnen gaat per 2024 verdwijnen. De bestaande regeling word al per 2023 verlaagd naar een jubel-kwartje, per 1 januari 2023 is het maximum belastingvrij te schenken bedrag namelijk nog € 27.231.

De regeling is voor mensen tussen de 18 en 40 jaar. Zolang het geld gebruikt wordt voor de aankoop van een woning, aflossing van een bestaande hypotheek of het afkopen van erfpacht is dit geheel belastingvrij. Naast de jubelton is het voor ouders sowieso eenmalig € 27.231 belastingvrij te schenken die vrij te besteden is. In een jaar kan slechts één van de beide vrijstellingen gebruikt worden.

De Jubelton is destijds in het leven geroepen om starters te helpen met het kopen van een eigen huis. De jubelton werkte in de praktijk echter juist prijs-opdrijvend. De jubelton wordt afgeschaft om te zorgen voor een eerlijker speelveld voor starters en minder financiële ongelijkheid. Het verlagen van de jubelton lever de belastingdienst naar schatting circa € 7 miljoen per jaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *