Beleggen voor de kinderen (via Lightyear)

Ik wilde al een tijdje beleggen voor mijn kinderen. Ze krijgen al sinds hun geboorte elk €10 zakgeld per maand wat inmiddels al aardig is gegroeid. Zelf beleggen wij al een paar jaar en we wilden dit ook graag voor onze kinderen. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen dit te doen via Lightyear… Door nu al te beleggen voor onze kinderen heeft het geld jaren lang de tijd om te groeien en groeit dit hopelijk uit tot een mooi bedrag voor hun in de toekomst.

Lage kosten

Enige probleem met €10 zakgeld per maand is dat bij veel brokers dit aan kosten verdwijnt, helemaal als het belegde bedrag groter wordt. Aangezien bij Lightyear voor ETF’s geen kosten in rekening worden gebracht was dit ineens een hele goede kandidaat om voor onze kinderen te beleggen.

Beleggen voor je kinderen, hoe regel je dat?

Bij Lightyear staat de rekening op mijn eigen naam. Voor een kind wat nog geen 18 is is het normaal gesproken onmogelijk een beleggersrekening te openen. Sommige banken (waaronder bijv. de ING) hebben wel een mogelijkheid een beleggersrekening te koppelen aan een kinderrekening waardoor het technisch gezien wel op hun eigen naam staat maar dit brengt ook weer veel extra bankkosten met zich mee (die we bij Lightyear dus niet hebben). Voor box3 belasting maakt het geen verschil aangezien het vermogen van kinderen tot hun 18e sowieso bij de box3 van de ouders word meegerekend.

Waar beleggen we in voor de kinderen?

Beleggen voor onze kinderen vind ik spannender dan beleggen met ons eigen geld. Het is immers niet mijn maar hun geld waar ik mee beleg dus daar wil ik voorzichtig mee omspringen. Wij hebben er voor gekozen €1500 euro over te schrijven van hun kinderrekening naar Lightyear om hier vervolgens elke maand een aandeel VWCE van te kopen. VWCE is een accumulating all world ETF wat wil zeggen dat de ETF aandelen houdt van bedrijven over de hele wereld wat zorgt voor een mooie spreiding. VWCE bevat op moment van schrijven meer dan 3600 bedrijven.

Aangezien de ETF accumulating is betekend dit dat het geen dividend uitkeert maar dit in de waarde van de ETF automatisch verwerkt word. Dit heeft 2 grote voordelen, zo betalen ze niet bij elke dividenduitkering belasting en hoef ik dus ook niet regelmatig dit dividend zelf weer te herinvesteren waardoor we er verder geen omkijken naar hebben.

Om het risico nog verder te verminderen kiezen we ervoor DCA (Dollar Cost Average) toe te passen. Dit wil zeggen dat we van die €1500 de eerste keer 5 aandelen willen kopen en met het restant elke maand 1 aandeel VWCE kopen. Zo kopen ze gespreid elke maand een aandeel wat ervoor zorgt dat een eventuele daling in koers minder impact heeft op de waarde. VWCE kost op moment van schrijven circa €100 euro dus zouden we hier nog maanden lang elke maand een aandeel voor ze kunnen kopen.

Rendement tot nu toe

Inmiddels zijn we een paar maanden onderweg en hebben de kinderen inmiddels 7 aandelen VWCE met een rendement van 4,25% (in slechts 2 maanden tijd!). Het gaat nu nog om tientjes rendement maar daardoor hebben ze nu al een voorsprong op ons want wij hadden dat niet op hun leeftijd…

Zelf (of voor je kinderen) ook beleggen via Lightyear? Gebruik onderstaande knop om een account aan te maken en ontvang €10 bonus van Lightyear (actie geldig op moment van schrijven). Of bekijk eerst hier mijn review over Lightyear.

Beleggen

Vorige artikel

Beleggen via Lightyear