Mijn dividend strategie

Wil je in de toekomst een deel of zelfs al je kosten kunnen betalen zonder hiervoor te hoeven werken? Altijd een inkomen hebben zonder te hoeven werken of de beurs nu stijgt of daalt?
In deze blog vertel ik je mijn persoonlijke strategie hoe ik mijn beleggingen inzet om dit voor elkaar te krijgen. Ik leg je uit hoe mijn lange termijn beleggingen eruit zien en waarom ik hiervoor gekozen heb.

Stel een doel

Stel als eerste een doel voor jezelf, wat wil jij bereiken met je beleggingen? Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Financieel onafhankelijk worden
  • Mijn rekeningen in de toekomst (deels) kunnen betalen met mijn beleggingen
  • Eerder stoppen met werken
  • Een wereldreis

Om dit doel vervolgens te kunnen bereiken is het belangrijk dit doel concreet te maken, wat is er nodig om dit te kunnen bereiken? Voor mij persoonlijk is het doel om eerst financieel onafhankelijk te worden en in de toekomst eerder te kunnen stoppen met werken.

Een gezonde buffer

Ok, we beginnen direct saai maar het moet… Zorg voordat je begint altijd voor een buffer die voldoende groot is om financiële tegenvallers op te vangen. Ik beleg voor de lange termijn, het laatste wat ik wil is mijn aandelen te moeten verkopen omdat de auto of de ketel stuk gaat. Zorg er dus altijd voor dat je hiervoor voldoende geld achter de hand hebt.

Beginnen met beleggen

Nu je een doel en een buffer hebt kunnen we beginnen ons beleggingsstrategie te bepalen. Allereerst is het zaak uit te zoeken wat je maandelijks kunt / wilt investeren in je beleggingen. Om voldoende spreiding te realiseren beleg ik zelf voornamelijk in ETF’s. En dan met name hoog dividend ETF’s. Dit zijn ETF’s die bekend staat om een hoog consistent (en bij voorkeur over tijd stijgend) dividend uit te keren. Een ander voordeel van ETF’s is dat deze zorgen voor overzicht in je portefeuille. Die paar ETF’s staan namelijk gelijk aan honderden aandelen.

Voor een overzicht van mijn favoriete ETF’s zie: Mijn favoriete ETF’s

Dollar Cost Averaging (DCA)

Zoals zojuist beschreven investeren we maandelijks. Elke maand kopen we hetzelfde setje ETF’s / aandelen in zo veel mogelijk dezelfde verhouding. Dit zorgt ervoor dat we het effect van koersschommelingen minder erg maken. De ene maand is de prijs van een ETF gestegen, mooi! Onze portefeuille is meer waard geworden. De maand erop dalen de koersen, ook mooi! Aangezien we ook die maand weer geld in gaan leggen kunnen we meer ETF’s aankopen en kopen we dus eigenlijk met een korting. Aangezien we beleggen op de lange termijn en de beurs historisch gezien ca 7% per jaar stijgt (ook jaren van recessie meegerekend) maken we dit op de lange termijn vanzelf weer goed.

Stel je besluit vanaf januari te gaan beleggen met € 500,- per maand. De eerste maand leggen we € 500,- in en kopen onze eerste ETF’s. We verdelen deze € 500,- over 3 verschillende ETF’s. Stel, deze maand ontvangen we geen dividend en onze ETF’s dalen licht in prijs. Op 1 februari zijn onze ETF’s dan nog € 470,- waard. In februari leggen we wederom € 500,- in. Doordat de ETF’s iets zijn gedaald in waarde kunnen we nu dus meer ETF’s kopen voor hetzelfde geld!

Dividend herinvesteren

Stel, in de maand februari ontvangen we van de ETF’s die we gekocht hebben ons eerste dividend, € 12,-. Als maart dan begint leggen we wederom onze € 500,- in. De € 12,- dividend die we hebben gekregen tellen we daarbij op. In maart beleggen we dus € 512,-. De maand erop ontvangen we van een andere ETF € 17,- dividend. Dan word het april, we storten weer onze € 500,- en kunnen in deze maand dus € 517,- investeren.

Je zult zien dat over tijd, omdat we meer investeren er ook steeds meer dividend uitgekeerd zal gaan worden. In het begin merk je dit nog niet zo heftig maar hoe langer je belegd des te heftiger dit effect word, daarom is het ook belangrijk zo vroeg mogelijk te beginnen! Dit effect heeft compound interest of in het nederlands samengestelde rente. Het effect van rente op rente. Het effect wat Einstein eens beschreef als het 8e wereldwonder…

Pay yourself first

Zoals je ziet is het erg belangrijk maandelijks structureel en consistent een zelfde bedrag te kunnen investeren. Daarom hanteer ik zelf het “Pay yourself first” principe. Zodra mijn loon gestort is zorg ik ervoor dat ik mezelf eerst betaal, kortom ik reserveer dat geld alvast op mijn beleggersrekening om te voorkomen dat het per ongeluk op gaat aan andere zaken en ik zo mogelijk een maandelijks termijn deels niet (geheel) in kan leggen.

Thats it!

Hopelijk heeft deze beschrijving je geïnspireerd om zelf te gaan beginnen met beleggen. Of deze strategie ook bij jou past is iets wat je zelf zult moeten afwegen maar voor mij persoonlijk is dit de strategie die helemaal bij mij past. De gunstige kenmerken van deze strategie zorgen ervoor dat ik s’nachts rustig slaap en niet elke dag in paniek kijk wat de koersen die dag doen.

Nog even de voordelen op een rijtje:

  • Goed gespreid door gebruik van ETF’s
  • Maandelijkse inleg
  • Geen paniek over dalende koersen dankzij DCA
  • Geregelde dividend uitbetalingen met hoge dividend zekerheid
  • Dankzij herinvesteren van dividend een steeds snellere groei
  • Een buffer achter de hand voor noodgevallen

Beleggen boekentips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beleggen

Vorige artikel

Wat zijn REITs?
Beleggen

Volgende artikel

Wat zijn aandelen?