Terugblik beleggingen 2020

Het jaar 2020 is ten einde, een jaar waarin ik besloot te beginnen met dividendbeleggen. Hoe is dit bizarre jaar verlopen en wat heeft mijn portefeuille gedaan dit jaar?! Tijd voor een korte samenvatting…

Mijn beleggingstocht in dividend ETF’s begon halverwege dit jaar, net nadat de eerste corona-golf in Nederland ten einde was en de beurzen een flinke tik om de oren hebben gehad. Hiervoor was ik voornamelijk bezig met crypto en het zelf bouwen van bots om automatisch te handelen in crypto met wisselende resultaten. De eerste jaren waren erg goed (over het algemeen steeg alles explosief) maar de jaren daarna waren er helaas meer verliezen dan winsten en begon de mooie winsten van de beginjaren langzaam te verdwijnen en dat was natuurlijk zonde. Het risico woog niet meer op tegen de winst. Daarnaast leverde het best wat stress op, er waren tijden dat ik s’nachts wakker schrok en als eerste de koersen moest bekijken, ik was er dag en nacht mee bezig en nam het behoorlijk wat tijd in beslag. Kortom, het was tijd voor wat anders!

Ik volgde begin dit jaar een koppel op YouTube die bezig waren met dividend beleggen middels ETF’s. Een veel stabielere en veiligere belegging dan crypto, lekker gespreid en veilig. En ja, uiteraard is dit veel “saaier”. Niet meer de bizarre percentages die ik bij de crypto zou zien maar het is wel een belegging waarbij ik niet elke dag naar de koersen hoef te kijken… Voor details van mijn strategie zie ook de blog: Mijn dividend strategie. Inmiddels heb ik deze strategie dit half jaar consistent uitgevoerd (met mijn favoriete dividend ETF’s), het jaar is inmiddels ten einde. Tijd om de balans op te maken!

Op moment van schrijven is het oudjaarsdag. De beurzen sloten vandaag om 14:00, direct daarna ben ik mijn excel bestand in gedoken om de cijfers naast elkaar te zetten. Ik beleg op twee verschillende rekeningen, ik heb een beleggersrekening bij DeGiro en één bij de ING.

Dividendrendement

Laten we eerst kijken naar het dividendrendement. Dit bereken ik door te bekijken hoeveel dividend ik op hoeveel inleg behaald heb. Let wel, ik ben dit jaar halverwege (sinds juni) begonnen met beleggen. Het dividendrendement is dus ook slechts van een half jaar. Daarnaast leg elke maand geld in, de dividendrendementen die je hier ziet is een jaartotaal waarbij er in december uiteraard veel meer geld op de rekening stond dan in juli.

Het behaalde dividendrendement is voor juni t/m december 2020:
ING: 1,82%
DeGiro: 2,64%

Ik ben erg benieuwd wat 2021 hierin gaat betekenen aangezien we dit jaar een vol jaar gaan beleggen en uiteraard de inleg en waarde van de portefeuille steeds hoger word.

Dividend betalingen

Na een half jaar beleggen in dividend ETF’s zit ik op een gemiddelde dividenduitkering van maar liefst € 34,54 per maand! Dit klinkt in eerste instantie misschien niet erg hoog maar dit bedrag ontvang ik (mits de dividenduitkeringen gelijk blijven) elke maand zolang ik leef zonder dat ik een euro extra hoef in te leggen. Uiteraard ga ik wel meer geld inleggen in de toekomst en zal deze “pot” dus verder gaan groeien. Daarnaast word het ontvangen dividend ook weer herbelegd. Dit zorgt ervoor dat de hoogte van de dividenduitkering over tijd nog sneller groeit! Al met al ben ik hier in elk geval super trots op en verbaasd dat dit zo snel kan groeien in zo’n korte tijd van beleggen.

Totale rendement 2020

Dan het totale rendement van mijn beleggingen (inclusief herbelegd dividend) over 2020. Dit beursjaar was een gigantische achtbaan. Van nieuwe hoogtepunten begin het jaar, tot een enorm dieptepunt halverwege maart, tot het herstel dat volgde. De periode van herstel waarin ik ben begonnen met beleggen. Geen slechte timing dus!

Het totale rendement bereken ik door het percentage van stijging te berekening tussen de inleg en de huidige waarde.

Het rendement op mijn beleggingen voor juni t/m december 2020:
🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁
ING: 7,14%
DeGiro: 11,88%

Totaal rendement op beide rekeningen: 9,42%.

Op naar 2021! 🍾🥂

Al met al erg gelukkig met en trots op mijn eerste resultaten van deze beleggingsstrategie. Erg benieuwd wat 2021 qua beleggingen voor ons in petto heeft.

Beleggen boekentips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *