Zonnepanelen, een prima investering!

Afgelopen maand hebben we besloten zonnepanelen te nemen. Ik had hier in het verleden al eerder naar gekeken mede doordat de rente voor een lening op zonnepanelen erg aantrekkelijk was (toen 0,5% per jaar). Mijn gedachte was dat de rente en aflossing die je betaald voor de lening direct goedkoper is dan de stroomrekening en dit dus direct uit kan. De offerte voor de zonnepanelen was vrij fors en hebben er toen voor gekozen eerst onze woning te gaan isoleren in plaats van de zonnepanelen.

Afgelopen maand hebben we echter toch de knoop doorgehakt. Het moest er nu toch maar van komen. Mede doordat het nu nog interessant is vanwege de salderingsregeling.

Salderen word straks afgebouwd

Op dit moment (mei 2021) is het nog mogelijk volledig te salderen, dit houdt in dat de stroom die je overdag opwekt volledig mag verrekenen met de stroom die je ook s’nachts gebruikt. Op zich is dit super want je panelen leveren voornamelijk overdag stroom en s’avonds ben je de meeste stroom nodig. Dit geeft natuurlijk een probleem voor energieleveranciers aangezien s’nachts wel stroom geleverd moet worden en de overdag geproduceerde stroom kunnen ze niet opslaan om s’avonds weer te gebruiken.

Het kabinet heeft besloten dat het salderen vanaf 2023 met 9% per jaar word afgebouwd, kortom elk jaar kun je 10% minder salderen. Hierdoor worden zonnepanelen in de toekomst ook minder interessant naar mijn idee. Het is wel zo dat door de val van het kabinet dit nog niet helemaal zeker is maar ga er maar vanuit dat het in ieder geval afgebouwd gaat worden in de toekomst.

Ik kan nu dus nog 1,5 jaar volledig salderen dus heb ervoor gekozen nu toch maar panelen te nemen.

Meer stroom dan nodig

Op dit moment gebruiken wij 3600 kwh stroom per jaar. De panelen die we hebben gekozen leveren ruim 4800 kwh per jaar. Dit is natuurlijk fors te veel maar dit hebben we bewust gedaan met oog op de toekomst. Zo koken we nu nog op gas, in de toekomst willen we koken op stroom. Ik was van plan dit direct te gaan vervangen maar de kookplaat die we nu hebben heeft geen standaard nis-maat. Hierdoor moeten we ons keukenblad laten aanpassen en extra stroomgroepen naar de meterkast maken.
De totale kosten hiervoor komen op ongeveer € 1500,-. Op internet las ik dat het verschil in kosten circa € 20,- per jaar is. Dit kan dus niet uit en hebben we besloten gewoon op gas te blijven koken tot de keuken aan vervanging toe is. Koken op elektrisch kost ongeveer 300 kwh extra dus hier zijn we mooi op voorbereid aangezien we voldoende overcapaciteit hebben.

Daarnaast zijn we van plan onze woning deels te gaan verwarmen middels infrarood panelen. Deze panelen verwarmen objecten en mensen heel gericht. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld s’morgens met een paneel in de keuken en s’avonds met een paneel in de woonkamer een deel van de verwarming overnemen van de c.v.-ketel en hoeft deze dus minder gas te stoken. Zo hebben we niet alleen voordeel op onze stroomrekening maar ook op de gasrekening. Doordat de panelen zo gericht verwarmen hoeven deze ook niet lang aan te staan en valt het stroomgebruik dus ook relatief mee.

Een kleine misrekening in terugverdientijd

Bij het berekenen van onze besparing gaf de verkoper aan dat we ca. € 800,- / € 850,- per jaar konden besparen en onze terugverdientijd ca. 6,5 jaar zou zijn. Ik had de jaarafrekening meegenomen en zag dat wij enkel € 690,- per jaar aan stroom gebruikten. Naar mijn inziens kon die besparing dus nooit zo hoog zijn aangezien we dat nu hier niet aan uitgeven.

Hij gaf aan dat veel mensen hier de mist in gaan. Je betaald namelijk meer voor stroom dan de stroomkosten die staan vermeld. Naast de prijs voor de geleverde KWH’s betaal je voor stroom namelijk ook leveringskosten. Deze is gebaseerd op het aantal KWH’s die je hebt gebruikt. Kortom gebruik je minder betaal je niet alleen minder aan je KWH’s maar ook aan leveringskosten. Je besparing is dus meer dan wat je nu aan stroom uitgeeft (mits je installatie voldoende stroom kan leveren uiteraard).

Extra besparen middels ons domotica-systeem

We hebben een domotica-systeem. Als straks de saldering word afgebouwd kunnen we dankzij dit systeem het maximale resultaat van de zonnepanelen zo optimaal mogelijk kunnen benutten. Met het domitica-systeem kunnen we meten hoeveel onze zonnepanelen opleveren en ons huis op dat moment gebruikt. Aangezien terugleveren weinig oplevert en het dus voordeliger is de geleverde stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken kan ik straks berekening dat er meer stroom geleverd word dan er gebruikt word en het dus voordeliger is de woonkamer en keuken te verwarmen met infrarood ipv gas. Dit alles kan volledig automatisch, dit wordt dus een leuke uitdaging.

Snel geplaatst

Aangezien het mooie weer er aan komt had ik verwacht dat het plaatsen van de panelen wel even op zich zou laten wachten maar dat viel reuze mee. De offerte is vorige week getekend, de schouw is al uitgevoerd en over 3 weken verwachten ze al te kunnen leggen. Dan kan het besparen beginnen en kunnen we direct ons voorschot verlagen!

Beleggen boekentips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *