Wat gebeurd er met het aandeel GameStop?!

Een groot aantal kleine beleggers heeft op Reddit vreemde ongekende stijgingen in de koers veroorzaakt bij onder andere GameStop en Blackberry doordat dit aandeel door veel grote belleggerd ge-short werd, wat is hier aan de hand?!

Wat is shorten van een aandeel?

Bij shorten gok je op een prijsdaling van een bepaald aandeel. Stel aandeel XYZ kost momenteel € 10,- en je verwacht dat dit aandeel kan dalen in waarde dus je gaat short op XYZ. Dit houd in dat je aandelen XYZ leent van de broker om deze vervolgens direct te verkopen. Als het aandeel daalt naar laat zeggen € 5,- koop je de aandelen terug en geef je ze terug aan de broker van wie je de aandelen geleend hebt. Het verschil (in dit geval € 5,-) is je winst.

Klinkt leuk, maar wat als het aandeel niet daalt maar juist stijgt? Stel het aandeel XYZ stijgt ineens naar € 12,-. Zoals hierboven aangegeven heb je je aandelen verkocht op € 10,- en deze moet je ooit teruggeven aan je broker. Stel je bent nu bang dat het aandeel verder kan stijgen en je besluit uit te stappen. Nu moet je je aandelen terugkopen voor € 12,- en teruggeven aan je broker, een verlies van € 2,- per aandeel. Als dit massaal gebeurd zorgt dit er uiteraard voor dat de koers van een aandeel (vaak kortstondig) stijgt. Dit kan een sneeuwbal effect veroorzaken waarbij meer shorters hun positie moeten sluiten (en dus aandelen terug kopen) omdat de prijs stijgt. Dit word ook wel een Short squeeze genoemd.

Reddit groep Wall Street Bets

Op het populaire platform Reddit delen veel mensen wereldwijd berichten met elkaar, één van de meest populaire Reddit pagina’s is Wallstreetbets. De pagina heeft inmiddels ruim 2 miljoen leden en zorgt vaak voor vreemde koersbewegingen van bedrijven. De groep lijkt zich te focussen op aandelen die veel ge-short worden. In geval van GameStop en BlackBerry was dit ook het geval. De groep begon massaal aandelen van deze bedrijven in te kopen wat de prijs opdreef en vervolgens een Short squeeze veroorzaakte dat de koers van het aandeel liet exploderen.

Koersverloop GameStop (GME)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Crypto

Vorige artikel

Ledger Nano S in gebruik nemen
Crypto

Volgende artikel

Mijn ervaring met Cryptohopper